Cívis GIStory logo

Köszöntő

Debreceni Főpiac képeslap

Debreceni Főpiac képeslap
Debreceni Főpiac képeslap

Az Őrváros Közalapítvány üdvözli a Cívis GIStory „Vendéglátó Debrecen” oldalán!

Debrecen a kereskedelmi utak mentén, több tájegység határán fekvő cívisváros nem csupán vásárairól híresedett el, de sokféle hatást, ízvilágot magába fogadó konyhája mellett vendégszeretetéről is. A gasztronómia, a kulináris örömök iránti vonzalom része volt a cívis elődök életének. Persze, annak megfelelően, kinek mire futotta. Ecsedi István, a neves néprajzkutató írta: „a jómódú gazdaember azt eszi, amit akar, a szegény meg ami van.”

A város környéki kertekben sokféle gyümölcs termett: elsősorban almát, szilvát, szőlőt ettek eleink – mikor minek volt a szezonja éppen. Hús nélkül is igyekeztek változatosan táplálkozni a debreceniek. Nemritkán olyan étkeket fogyasztottak, melyeket ma a reformkonyha hívei kezdenek újra felfedezni: sok zöldséget, gyümölcsöt, tésztaételeket.

A város vármegyényi birtokain állatok serege legelészett, húsuk, tejük egyaránt kedvelt és jó minőségű nyersanyagot kínált háziasszonynak, vendéglősnek egyaránt.

Ha hús került az asztalra, az főképpen birka, disznó és marha volt – ám egy jó tyúkhúsleves nélkül elképzelhetetlen volt a hajdani vasárnapi ebéd. De becsülték a szalonnát, disznósajtot, hurkát, kolbászt is. Utóbbi máig tartó karriert futott be: 2015-ben hungarikummá nyilvánították a debreceni párost (debreciner), ami fogalom, szerte a világban ismerik, s városunkhoz kötik.

A jellegzetes helyi étkek sorát gyarapította a híres debreceni töltött káposzta, az aprópecsenye, a fűzéres perec és a mézeskalács is. S nehogy elfeledkezzünk a pásztorételként ismert slambucról/lebbencsről! A hortobágyi puszta, a cívisváros óriási birtokainak kulináris hatása egészen az éléskamráig, az abroszig elért, elér.

Jó két évszázada már jelentősebb, vendéglátással foglalkozó vállalkozásról adtak hírt a korabeli források, mellettük százával virágoztak a kisebb házi italmérések, pálinkásbutikok és kávémérések.

Ma Debrecen vendéglátása kiegyensúlyozott, vonzó, sokszínű képet mutat, amelyikben a helyi és a nemzetközi gasztronómia kínálata, a fine dining és a streetfood világa egyaránt jelen van. Romkocsmák, trendi kávézók, igényes sörözők, színvonalas borozók, minőségi éttermek, pompás cukrászdák, kiváló pékségek, magyaros és zenés szórakozóhelyek sorából válogathatunk.

Legyen vendégünk!

Tekintsen meg a debreceni vendéglátás hosszú múltjából két évszázadnyit. A sokszínű világ gazdag képi, térképi és leíró adatai között barangolva ismerjen meg korszakokat, találjon rá neves helyszínekre, ikonikus személyekre. Fedezze fel a debreceni gasztronómia sajátos hagyományait, a meghatározó családokat, személyeket, a vendéglátó város valóban „határtalan” színességét, teljesítményeit!

Tovább